PrzyKasie.pl

Jemy więcej lodów

W wakacje lody będą o około 1 proc. droższe niż przez rokiem. Według danych GUS w maju 2016 r. za lody musieliśmy zapłacić o 0,9 proc. więcej niż rok wcześniej. Tendencja ta utrzyma się prawdopodobnie w kolejnych miesiącach ze względu na rosnące ceny cukru i bakalii. To nas jednak najpewniej nie zniechęci do jedzenia lodów, które z roku na rok stają się coraz mniej sezonowym produktem.

Ubiegłoroczne, upalne lato wpłynęło na znaczący wzrost spożycia lodów w gospodarstwach domowych. Według danych GUS w 2015 r. spożycie lodów w gospodarstwach domowych wzrosło aż o 9 proc. do 2,88 litra na osobę. W porównaniu do 2010 r. konsumpcja lodów zwiększyła się o 26 proc., podczas gdy w przypadku większości produktów żywnościowych spadła. Tak duży wzrost spożycia lodów może świadczyć o tym, że ich konsumpcja przestaje mieć charakter wyłącznie sezonowy

– powiedział Paweł Wyrzykowski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas i dodaje:

Rosnący popyt na lody odzwierciedla także relatywny wzrost ich cen wobec pozostałych artykułów żywnościowych. W latach 2011-2015 przeciętne ceny lodów wzrosły o 12,1 proc., podczas gdy ceny żywności i napojów były wyższe o 9,2 proc.

W 2015 r. najwyższym poziomem spożycia lodów charakteryzowały się gospodarstwa domowe osób, których głównym źródłem utrzymania jest praca na własny rachunek. Przeciętnie, skonsumowały one 3,24 litra lodów na osobę, czyli o 13 proc. więcej niż średnia dla wszystkich gospodarstw. Najniższy poziom spożycia lodów odnotowały natomiast gospodarstwa rolne, gdzie konsumpcja wyniosła 2,64 litra, tj. o 8 proc. mniej niż średnia dla gospodarstw ogółem.

Łączny poziom spożycia lodów w Polsce, w gospodarstwach domowych i punktach gastronomicznych, wynosi ok. 4 litry na mieszkańca i jest niższy niż w większości krajów Europy Zachodniej oraz w Skandynawii, gdzie warunki pogodowe są mniej sprzyjające do konsumpcji niż w Polsce.

Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kontynuując przeglądanie tej strony www, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Serwis PrzyKasie.pl wykorzystuje pliki cookies. Kontynuując przeglądanie serwisu bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "OK" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

OK