Sezon na “power fruits” trwa
„Power fruits”, czyli m.in. owoce jagodowe, do których zalicza się malinę, porzeczkę, truskawkę i borówkę amerykańską, mimo wysokich cen, cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Przeciętne roczne spożycie owoców jagodowych (dane IERiGŻ) w polskich gospodarstwach domowych w 2016 r. wyniosło około 5,16 kg na osobę i utrzymuje się na stabilnym poziomie – wynika z analizy ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas.
Polska jest ważnym graczem na światowym i europejskim rynku owoców jagodowych. Nasz kraj jest największym w Unii Europejskiej producentem zagęszczonego soku truskawkowego, malinowego, z czarnej porzeczki, a także aronii. Jesteśmy także kluczowymi dostawcami mrożonych malin i truskawek.
– Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zbiory owoców jagodowych w Polsce w 2017 r. wyniosą około 470 tys. ton, co będzie stanowić 14 proc. produkcji owoców ogółem. Wśród owoców jagodowych w naszym kraju pierwsze miejsce zajmują truskawki, których produkuje się najwięcej, bo około 200 tys. ton rocznie, czyli 35 proc. zbiorów owoców jagodowych – powiedziała Magdalena Kowalewska, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
Mniejsza produkcja truskawek ciąży na ich cenach
Tegoroczny sezon truskawkowy upłynął pod znakiem wysokich cen zarówno truskawek deserowych, jak i tych, które trafiły do przetwórstwa, co było konsekwencją mniejszych, o ponad 11 proc. zbiorów. Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w bieżącym sezonie ceny truskawek na rynkach hurtowych na początku czerwca br. były nawet o 80-100 proc. wyższe w relacji rocznej.
Ceny porzeczek czerwonej i czarnej idą w górę
Polska jest największym na świecie producentem porzeczki czarnej. Rocznie produkujemy jej około 120-125 tys. ton. Poprzednie trzy sezony nie były zbyt udane dla producentów porzeczki czarnej, ponieważ istotnie obniżyła się opłacalność produkcji. W połowie lipca br. jej cena w skupie była prawie dwukrotnie wyższa, co wynikało prawdopodobnie z mniejszej produkcji. Organizacje branżowe (KSPCP) oceniają, że w tym roku może być ona nawet o połowę mniejsza. W Polsce porzeczki czarne przeznaczane są głównie do przetwórstwa, chociaż coraz częściej można spotkać je także w sprzedaży detalicznej. W trwającym sezonie wyższy skok cenowy odnotowała również porzeczka czerwona. Według danych rynkowych, średnio na giełdach hurtowych w Polsce w połowie lipca br. można było je nabyć za około 5,20 zł za kilogram, czyli o 10 proc. drożej w ujęciu rocznym.
Ceny malin z 25 proc. spadkiem
W porównaniu z pozostałymi owocami jagodowymi, tańsze natomiast okazały się maliny, które w połowie lipca br. na rynku hurtowym sprzedawano po 7-9 zł za kilogram, czyli o ponad 25 proc. taniej niż w odpowiednim okresie poprzedniego roku. W ostatnich dwóch sezonach ceny skupu malin utrzymywały się na relatywnie wysokim poziomie, co zachęcało producentów do wzrostu produkcji i ponoszenia dodatkowych nakładów na zwiększenie plonowania tych roślin. W związku z tym prawdopodobnie, pomimo wiosennych przymrozków, nie będziemy mogli narzekać na brak tych owoców.
Borówka amerykańska na początku sezonu o jedną trzecią droższa niż rok wcześniej
Polska jest trzecim, po Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, największym na świecie producentem borówki amerykańskiej. Bieżący sezon rozpoczął się od relatywnie wysokich cen skupu tych owoców. Według notowań IERiGŻ, w trzecim tygodniu lipca br. przeciętnie borówkę amerykańską skupowano po 16 zł za kilogram, czyli o blisko 30 proc. drożej w relacji rocznej. Prawdopodobnie może być to związane z oczekiwaną, mniejszą, o 10-30 proc., produkcją tych owoców (dane za Freshplaza).